Restaurant in de schijnwerpers: Vandal

FRIANDRIES X VANDAL

Friandries levert custom-made skulls aan Vandal, welke verwerkt worden in de desserts die ze serveren in het restaurant. Thomas, chef-kok van Vandal, is afgelopen week langs geweest in ons atelier en we stelden hem wat vragen. Benieuwd naar het gehele gesprek? Lees dan verder!

Een aantal jaren geleden bezocht Dries de Rooi Pannen in Tilburg. Thomas zat hier toen nog op school. Het bezoek van Dries, ondernemer van de toen nog eenmanszaak ‘Friandries’, is hem altijd bijgebleven. Wie had er toen gedacht dat er nu maandelijks vele skulls van Friandries voor Vandal worden gemaakt?

Na een tijd in Breda te hebben gewerkt, dacht hij toch in Rotterdam meer zijn plek te vinden. Zo ging Thomas aan het werk als kok bij Restaurant Vandal in Rotterdam. Een grotere, snellere zaak waar goed gekookt wordt. “Vandal is anders dan andere restaurants, en dat spreekt mij aan”, benoemt Thomas. 

Thomas vindt koken met kwalitatieve producten het belangrijkst. Binnen Vandal specialiseert hij zich in fine dining. “Ik hou ervan om met mooie spullen te werken, maar het gerecht wel op een speelse manier te presenteren”, vertelt Thomas. De wijze hoe de gerechten gepresenteerd worden past bij de doelgroep, Rotterdammers waarderen het dat Vandal het net even iets anders doet dan de rest. 

Thomas had een duidelijk beeld wat hij wilde serveren als dessert, hij zocht iets wat custom-made gemaakt kon worden voor Vandal. Dat vond hij bij Friandries, er konden voor zijn desserts op maat gemaakte skulls bereid worden die deel uitmaken van een dessert. Het dessert is echte experience voor de gast, de koks komen persoonlijk het dessert aan tafel maken. “De skull past precies bij de huisstijl, helemaal wat ik voor ogen had.”